Läcker mat i avspänd Gamla Stan miljö!

 

Magnus Ladulås kung av Sverige år 1275-1290 har givit namn åt restaurangen. En kung som under sin tid bidrog med stora förändringar av det svenska samhället.
Byggnaden som restaurangen är belägen i har en lång historia. Valven i den trivsamma matsalen byggdes under 1500-talet och delen där vi nu har vår baravdelning byggdes under 1800-talet, miljön präglas av historiska vingslag. Restaurangen öppnades år 1970, när ett gammalt ägglager byggdes om till restaurang och allt har gjorts för att bevara den omtyckta och populära restaurangmiljön.

Ett besök på Magnus Ladulås är som en resa i den svenska byggkonsten. Magnus Ladulås har ända sedan starten varit en folklig och populär krog, som fått smeknamnet ”Låset”. Här finner du en skön och avkopplande miljö, personlig service och en matsedel som passar de flesta.

Restaurangen har en mix av maträtter, allt från krogens klassiker, till god husmanskost och en festmåltid. Råvarorna är valda med omsorg och präglas av det närproducerade. Ett intressant utbud av drycker kompletterar den goda maten.
Magnus Ladulås förvaltar och utvecklar traditionen av en krog för alla.

Välkommen!

 

Magnus Ladulås (1240-1290)

Svensk kung född omkring år 1240, död den 18 december 1290 , son till Birger Jarl vilket räknas som Stockholms grundare. Magnus Ladulås var Sveriges kung från år 1275 fram till sin död år 1290. Han använde som hertig titulaturfrasen ”Dei gratia dux swearum” (”Av Guds nåde svearnas hertig”).

Enligt traditionen betyder hans efternamn ”den som satte lås för ladorna”, dvs. skyddade böndernas egendom. Under medeltiden hade befolkningen gästningsskyldighet gentemot överhetspersoner, dvs. om exempelvis kungen med följe under en resa genom landet behövde natthärbärge och underhåll så hade befolkningen skyldighet att bistå med detta. Magnus Ladulås beslutade om en begränsning av denna gästningsskyldighet, vilket har uppfattats som att han bildligt talat satte lås på böndernas lador, så att de skyddades från stormännens våldgästningar.

TOP